P
A
D
A
M
E
D

         Optika és szemvizsgáló×

PADAMED Optika és Szemvizsgálat


1031 Budapest, Római tér 2.

Tel.: (1) 242-3128

Nyitvatartás

Hétfő:  10 - 18 h
Kedd:  14 - 18 h
Szerda:  10 - 18 h
Csütörtök:  10 - 18 h
Péntek:  10 - 18 h
Szombat:    átmenetileg szünetel
6 7 8 9 10

GYAKORI KÉRDÉSEK9  Olvasó szemüveget kaptam. Segítene-e a lézerkezelés a szemüveg helyett?

A szaruhártyán jelenleg alkalmazott lézeres műtétek (PRK, LASIK, FemtoLASIK, LASEK) a távoli szemüveget tehetik elhagyhatóvá. Ha az illető fénytörési hibáját teljesen sikerült megszüntetni, kb. 40 éves kora felett akkor is olvasószemüvegre lesz szüksége. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a műtétre már eleve ebben a magasabb életkorban kerül sor.

Manapság már gyakorlattá váltak az olyan lézerkezelések (PresbyLASIK) is, amelyekkel a kombinált szemüvegekhez hasonlóan, a távoli látás javításán túl, igyekeznek a közeli és a köztes távolságokra való éleslátást is biztosítani.


Egyes multifokális kontaktlencsék elvéhez hasonlóan a domináns szemen ("vezérszem" - amelynek a távoli látásunkban van döntő szerepe) a távoli éleslátáshoz szükséges dioptria módosítás történik oly módon, hogy az köztes távolságra is elég éles kép keletkezzen. Ezzel szemben a nem domináns szemen, amelynek inkább a közeli látásban van nagyobb szerepe, a közeli éleslátáshoz megfelelő dioptriát alkítják ki a lézerrel oly módon, hogy a köztes távolságra is még elég éles kép keletkezzék.

Ezek a beavatkozások egyelőre még közel sem olyan elterjedtek, mint a hagyományos lézerkezelések. A két szem egyensúlyának ez a megbontása nem mindenki számára tolerálható egyformán, ezért sokkal szigorúbb kiválogatási szempontoknak kell megfelelni a pácienseknek a megfelelő eredmény elérése érdekében.Látása a hivatásunk!