P
A
D
A
M
E
D

         Optika és szemvizsgáló×

PADAMED Optika és Szemvizsgálat


1031 Budapest, Római tér 2.

Tel.: (1) 242-3128

Nyitvatartás

Hétfő:  10 - 18 h
Kedd:  14 - 18 h
Szerda:  10 - 18 h
Csütörtök:  10 - 18 h
Péntek:  10 - 18 h
Szombat:    átmenetileg szünetel
6 7 8 9 10

GYAKORI KÉRDÉSEK10  Állandóan kell-e viselnem a szemüveget, vagy csak ha szükségét érzem?

Az utca emberét figyelve, hihetnénk azt, hogy akik fénytörési hibával rendelkeznek, és emiatt gyengébben látnak, azok szemüveget viselnek, akiken pedig nincsen szemüveg, azok bizonyára mindannyian jól látnak. Ez azonban távolról sincs így.

Sokszor tapasztaljuk a vizsgálatok során, hogy az egyes személyek éleslátás iránti igénye milyen nagymértékben különbözhet. Van, aki szemüveg nélkül a vizsgálótábla legfelső számát is alig tudja kivenni, mégis biztosnak érzi magát még autóvezetésben is. (Ilyen esetben természetesen kötelezően előírt a szemüveg viselése.) Más esetben valaki csak a tábla legalsó 1-2 számát látja bizonytalanul, mégis arról panaszkodik, hogy nem mer volán mögé ülni, és nem lát semmit. E különböző reakciókat a szemvizsgálattal nem tudjuk előre megjósolni.
Az emberek látásigénye tehát erősen eltérhet egymástól, ez eredhet a foglalkozások, olvasási szokások, szabadidős tevékenységek, iskolázottság stb. eltérő voltától.

A szemüveg viseletére és az élesebb, részletdúsabb látásra persze senkit nem lehet kötelezni.
A szemorvos azonban szeretné mindenkinek biztosítani a számára elérhető legjobb látás lehetőségét. Ha valaki tevékenységeihez elegendő a gyengébb látásélesség is, nem biztos, hogy kívánja a még tisztább látást és valószínűleg nem állandó, legfeljebb csak alkalmi szemüvegviselő lesz.

A szemüveg viseletének mellőzése vagy rendszertelen viselete felnőttkorban semmiféle káros következménnyel nem jár abban a tekintetben, hogy emiatt majd még erősebb szemüvegre lenne szüksége. Gyakran előfordul azonban az az eset, hogy a páciens egyéb panaszainak
(pl. fejfájás, szemfájdalom, krónikus fáradtság) hátterében épp a szemüveg viseletének hiánya szerepel.

Tudnunk kell azt is, hogy a rendelt szemüveg nem gyógyszer, hanem gyógyászati segédeszköz. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert sokan azt képzelik, hog csak pár hónapig kell viselniük a szemüveget s utána már gyógyultan, ismét jól látva, nélkülözhetik azt. Ez sajnos nem így van. Ha tisztán akar a fénytörési hibában szenvedő egyén látni, mindig viselnie kell szemüvegét.

Létezhet azonban olyan bonyolultabb szemüveg is, amelynek viselete kevésbé megfelelő alkalmi viseletre (pl. ún. cylinderes ill. prizmás szemüvegek), ilyen esetekben többnyire minden vagy semmi döntéshelyzet alakul ki a viseletet illetően.

Gyermekkorban viszont más a helyzet. Ekkor a szemüveg elhagyásának súlyos következményei lehetnek (kancsalság, tompalátás), amelyek a későbbi életkorban már gyakorlatilag nem befolyásolhatóak a szemüveg visszavételével.Látása a hivatásunk!