P
A
D
A
M
E
D

         Optika és szemvizsgáló×

PADAMED Optika és Szemvizsgálat


1031 Budapest, Római tér 2.

Tel.: (1) 242-3128

Nyitvatartás

Hétfő:  10 - 18 h
Kedd:  14 - 18 h
Szerda:  10 - 18 h
Csütörtök:  10 - 18 h
Péntek:  10 - 18 h
Szombat:    átmenetileg szünetel
1 2 3 4 5

GYAKORI KÉRDÉSEK5  Idős koromra nekem is javulni fog a látásom?

Sokszor halljuk ezt a kérdést, a családjuk idősebb tagjainál egyes esetekben tapasztalt jelenségek alapján. A teljeség igénye nélkül, csak a két leggyakoribb lehetőségről ejtünk szót.

  • Idősebb korban a szemlencse változása -sokszor a szürkehályog kialakulásának nagyon korai stádiumaként- a fénytörés rövidlátás irányába történő eltolódását okozza. Ilyenkor mind a távoli, mind az olvasószemüveg értéke módosulni fog. Ez azt is eredményezheti, hogy a korábban jó szemüveget sok esetben gyengének kezdik érezni, vagy már akár rosszabb látást biztosít, mintha azt egyáltalán fel sem tennék.A rövidlátó legjobb távoli szemüvege még erősebbé válik, azonban a túllátók szemüvegét ez esetben valóban gyengébbre kell venni.

Az is előfordulhat, hogy aránylag kisfokú túllátóság esetén szabad szemmel lesz esetleg a legjobb a távoli látásélesség.
Ugyancsak a túllátóknál fordulhat elő az, hogy míg valaki csak olvasószemüvegével tudott korábban olvasni, ezután szemüveg nélkül is képes lesz rá.
(Ez utóbbi esetben azonban a távoli látása romlik, rövidlátóvá válva.)

  • Idősebb korban a rövidlátó szemüvegének dioptriája is csökkenhet bizonyos esetekben. Ez akkor fordul elő, ha a rövidlátóságának anatómiai okain kívül még az alkalmazkodás zavara (akkomodációs görcs) is növelte a szemüveg dioptriaszámát.  • Látása a hivatásunk!