P
A
D
A
M
E
D

         Optika és szemvizsgáló×

PADAMED Optika és Szemvizsgálat


1031 Budapest, Római tér 2.

Tel.: (1) 242-3128

Nyitvatartás

Hétfő:  10 - 18 h
Kedd:  14 - 18 h
Szerda:  10 - 18 h
Csütörtök:  10 - 18 h
Péntek:  10 - 18 h
Szombat:    átmenetileg szünetel
1 2 3 4 5

GYAKORI KÉRDÉSEK4  Hogyan lehet az, hogy már ilyen fiatalon olvasó szemüvegre van szükségem?

A túllátó (hypermetropiás) szem nem túl nagy hiba esetén, fiatal korban mind távolra, mind közelre élesen láthat. Ez annak köszönhető, hogy az alkalmazkodás (akkomodáció) révén, növelve a fénytörését, képes korrigálni a hibáját, sőt még marad elegendő bevethető tartaléka arra is, hogy még erősebben akkomodálva a közeli tárgyakat, szöveget is élesen lássa. Sokszor csak hosszas olvasás vagy tartós számítógépezés váltja ki a fáradásos tüneteket, fejfájást, szemfájást, szemégést okozva, és járhat a látás átmeneti elhomályosodásával is.

A fiatalok ilyen esetekben általában tiltakoznak a szemüveg viselete ellen, hiszen jó távoli látásuk mellett a közeli szövegeket is jól olvassák. (egy ideig!) Az ilyen esetben ajánlott szemüveg, mellyel tulajdonképpen nem is a látás élességét javítjuk, hanem a szem túlerőltetését csökkentjük, tehermentesítjük a szemet, hogy csak annyira kelljen dolgoznia, mintha nem lenne fénytörési hibája.


Tehát nem kárhoztatjuk ezzel tétlenségre, nem lustítjuk el ezzel a szemet, hanem a panaszokat okozó többletmunka terhe alól mentesítjük. Gyakran halljuk a páciensektől az olvasószemüveg kifejezést használni ilyen esetekben. Valójában ilyenkor csak olvasáshoz használt távoli szemüvegről van szó, hiszen ezzel a távoli éleslátás nem szenved zavart. Általában vagy egy kicsit élesebbnek érzik vele látásukat távolra is, vagy változatlannak. Más szóval: ha nem is hiányzik az illetőnek, de zavaró hatás nélkül elfogadja. Az igazi olvasószemüveg (általában 40 év felett kerül felírásra) a távoli látásélességet mindig rontja.Látása a hivatásunk!