P
A
D
A
M
E
D

         Optika és szemvizsgáló×

PADAMED Optika és Szemvizsgálat


1031 Budapest, Római tér 2.

Tel.: (1) 242-3128

Nyitvatartás

Hétfő:  10 - 18 h
Kedd:  14 - 18 h
Szerda:  10 - 18 h
Csütörtök:  10 - 18 h
Péntek:  10 - 18 h
Szombat:    átmenetileg szünetel
1 2 3 4 5

GYAKORI KÉRDÉSEK2  Mások idős korban jól látnak olvasni, míg nekem erős szemüvegre van szükségem. Hogy lehet ez?

Egy idős ember szeme minden esetben presbyopiás lesz, azaz szemlencséjének elvesztett rugalmassága miatt a közelre való alkalmazkodási képessége minimálisra csökken. Ez azt jelenti, hogy ez a szem olvasótávolságban az apró betűk olvasására képtelen akkor is, ha amúgy teljesen egészséges.

A szem fénytörési állapota azonban eredményezheti azt, hogy megfelelő mértékű rövidlátás esetén ez a szem mégis képes legyen közelről jól olvasni. Természetesen ha a szem emmetrop, azaz fénytörési hibától mentes, akkor a közeli olvasásra képtelen lesz és még hamarabb és fokozottabban jelentkezik ez a panasz, ha a szem hypermetropiás (túllátó).


Visszatérve a kiinduló kérdéshez, ha az idős ember jól lát közelre, akkor egész biztosan a távoli visusa nem lesz tökéletes. Lehetséges szerencsés esetben olyan kismértékű rövidlátás, amely az olvasást lehetővé teszi szemüveg nélkül is és a lakásban is, sőt az utcai közlekedésben sem okoz látási nehézséget. Azonban ilyen esetekben a TV teletext, filmfeliratok olvasása, utcán a járművek számozásának, rendszámoknak a felismerése nehézséget szokott okozni.

Van még egy lehetőség, amikor mind távolra és közelre is lehet tökéletesen jó, éles látása valakinek Ez az eset az olyan anizometropia (a két szem eltérő fénytörése), amikor az egyik szem rövidlátó, és a másik meg távolra lát jól, szemüveg nélkül. Ez esetben persze a térlátás, mélységérzékelés nem lesz tökéletes.Látása a hivatásunk!