P
A
D
A
M
E
D

         Optika és szemvizsgáló×

PADAMED Optika és Szemvizsgálat


1031 Budapest, Római tér 2.

Tel.: (1) 242-3128

Nyitvatartás

Hétfő:  10 - 18 h
Kedd:  14 - 18 h
Szerda:  10 - 18 h
Csütörtök:  10 - 18 h
Péntek:  10 - 18 h
Szombat:    átmenetileg szünetel
6 7 8 9 10

GYAKORI KÉRDÉSEK8  A monitor az oka annak, hogy elromlott a látásom és szemüveges lettem?

Legtöbbször ez a mondat nem is kérdés, hanem kijelentés formájában hangzik el. Szemüvegrendelés során a számítógépes munkakörben dolgozók legtöbbje a monitort nevezi meg szemüvegessé válásának okaként.

Gondoljuk meg csak, mióta is vannak monitoros munkakörök? És mióta is viselnek az emberek szemüveget?

Ha e két kérdés még nem elegendő válasz, részletezzük tovább:
A hibátlan fénytörésű (emmetropiás) szem is a 4. évtized végétől kezdve egyre nehezebben képes közelre élesen látni. Ezt az állapotot hívjuk öregszeműségnek (presbyopia). Az állapotot az életkor növekedésével kapcsolatos szemlencse változás idézi elő. A tartós közelre tekintés igénye − ilyen a monitoros munka is − a presbyopiás panaszokat korábban teszi észlelhetővé, mintha pl. csak napi 1 órát kellene közelre tekinteni. Ugyanolyan időtartamú, még közelebbre való tekintés (pl. olvasás, hímzés, varrás stb.) még korábbra tenné az első panaszok jelentkezését.

Hasonló a helyzet a fiatal, de rejtett túllátósággal rendelkező személyeknél is, ahol a túllátóság önkorrekciója és az ezen felüli, a tartós közelre tekintéshez szükséges nagyobb alkalmazkodási (akkomodáció) követelmény okoz gyorsabb kifáradást, fejfájást, majd a látás elhomályosodását. Itt is igaz, ha ugyanennyi olvasás, varrás lenne a feladat, még korábban jelentkeznének panaszai.


Más esetben az arra hajlamos túllátóknál a tartós közelre tekintési kényszer miatt kialakuló alkalmazkodási zavar, alkalmazkodási görcs révén rövidlátáshoz hasonló állapot jöhet létre (pseudomyopia). Ilyen esetben azonban a távoli látást élessé tevő szemüveg viselete (jellemzően -0,5 Dpt) az állapot lassú, további romlásához vezet. Ez esetben sem a monitor a hibás, sokkal inkább a -0,5 Dpt szemüveg viselete kifogásolható.

Rövidlátók esetében a monitor távolságára való tekintés a normálisnál kisebb alkalmazkodási kényszerrel jár, amennyiben szemüvegük nélkül nézik azt. Ha a szemüvegükön át nézik a monitort, akkor az emmetrop szeméhez hasonló a szem munkavégzésének igénye. Ha a rövidlátó szemüvege erősebb a kelleténél (túlkorrigált), akkor pedig az előbb a túllátóknál leírt, fokozott alkalmazkodási kényszer jelentkezik az esetleges kifáradás, szubjektív panaszok jelentkezésével.

A panaszok illetve a szemüveg hátterében tehát az egyén fénytörési státusa, az életkora, a közelre tekintés távolsága és ennek időtartama a meghatározó tényezők, és nem maga a monitor.Látása a hivatásunk!