P
A
D
A
M
E
D

         Optika és szemvizsgáló×

PADAMED Optika és Szemvizsgálat


1031 Budapest, Római tér 2.

Tel.: (1) 242-3128

Nyitvatartás

Hétfő:  10 - 18 h
Kedd:  14 - 18 h
Szerda:  10 - 18 h
Csütörtök:  10 - 18 h
Péntek:  10 - 18 h
Szombat:    átmenetileg szünetel

11 12 13

GYAKORI KÉRDÉSEK13  Tanácsok a Computer Vision Szindróma (CVS) elkerülésére

A különböző számítógépek, okostelefonok egyre kiterjedtebb használata mindennapi életünkben sokak számára szemészeti panaszok megjelenésével jár. A leggyakoribb panaszok: fejfájás, szemfájás, átmeneti homályos látás, szemszárazság érzése, kifáradás, megnövekedett rövidlátás.
Az alábbi 10 tanács mindenki számára hasznos lehet, de különösen azoknak, akik funkcionális látási problémákkal rendelkeznek.

 • Tarts szüneteket! Akár számítógépen dolgozol, akár könyvet olvasva szüksége van szemeidnek pihentető szünetekre. Minden 15 percben 10 másodpercig nézzél egy 20 lábnyira (6-7m) eső tárgyra.

 • Használj megfelelő világítást! Az emberek azt gondolják egy sötét szobában elegendő egyetlen lámpa fényénél olvasni. Ez nem így van. Amire fókuszálsz, annak a szoba egyéb helyeinél legalább háromszor jobban megvilágítottnak kell lenni. Ez különösen fontos közeli munkavégzés esetén. Amennyiben lehetséges a természetes fényhez leginkább hasonlító, teljes spektrumú fényforrást kell használni.

 • Ügyelj a megfelelő távolságra! Közeli munkánál, olvasásnál (olvasás, írás) a megfelelő távolság egyenlő a könyök és a középső ujjizület közti távolságnak. Ez felnőttek esetében kb. 35-40 cm. A számítógép monitorának optimális távolsága a szemtől kb. 70-80 cm.

 • Kerüld a támaszkodó testtartást! Tartózkodj a gyomron való fekvésen, az oldaladon vagy háton való fekvéstől miközben olvasol vagy TV-t nézel. Ülj egyenesen!


 • Ülj egyenesen! Ülj egyenes felső testtel, leengedett vállal és súlypontod az űlőhelyed felett legyen. Ez a testhelyzet biztosítja a helyes légzést és a szemek közeli munkatávolságra való kényelmes beállítását. Próbáld a tollat vagy ceruzát a hegyétől számítva kb. 2,5 cm-re tartani a hegyétől, így látható amit írsz vagy rajzolsz a fej vagy törzs döntése nélkül.

 • Használj döntött munkafelszínt! Kb. 20 fokos döntés tekinthető ideálisnak.

 • Limitáld a képernyő előtt töltött időt! Az okostelefonok tabletek, számítógépek és televíziók használata negatívan hat a vizuális készségek kifejlesztésére, különösen gyermekeknél.

 • Menj a szabadba! Vegyél rész szabadtéri programokon amelyek során szemed sűrűn változtatja tekintési irányát illetve annak távolságát. (pl. labdajátékok) .Amikor sétálsz, tartsd a fejed megemelve és nézz csak a tárgyak irányába ahelyett, hogy azokat mereven néznéd.

 • Pislogj sűrűn! A legtöbb ember pislogási száma negyedére-ötödére csökken, amikor a képernyőt nézi. A megfelelő pislogási szám megakadályozhatja a száraz szem tüneteinek kialakulását.

 • Használj szemüveget, ha szükséges! A felírt olvasó szemüveg csökkentheti a diszkomfort érzését. • Látása a hivatásunk!