P
A
D
A
M
E
D

         Optika és szemvizsgáló×

PADAMED Optika és Szemvizsgálat


1031 Budapest, Római tér 2.

Tel.: (1) 242-3128

Nyitvatartás

Hétfő:  10 - 18 h
Kedd:  14 - 18 h
Szerda:  10 - 18 h
Csütörtök:  10 - 18 h
Péntek:  10 - 18 h
Szombat:    átmenetileg szünetel
11 12 13

GYAKORI KÉRDÉSEK12  Tessék mondani, mennyibe kerül egy szemüveg?

Rendszerint az első szemüvegrendelés során hangzik el ez a kérdés. A kérdés legalább annyira nem válaszolható meg, mintha azt kérdeznénk:

"Mennyibe kerül egy autó?"

Szemüvegkeretek óriási választéka áll manapság a leendő szemüveges rendelkezésére. Vannak egyszerűbbek és olcsóbbak, illetve nagyon finoman, precizen kidolgozottak, minőségi anyagokból készültek, diszítettek, ékszerezettek, illetve a legfrissebb divatirányzatoknak megfelelőek. Akár a gyógyszereknél, itt is vannak eredeti márkák és a generikumokkal analóg, másolt termékek. Természetesen a fentiek alapján az árak nem egységesek.

A szemüveglencsékkel kissé még bonyolultabb a helyzet. A gyártók az egyes lencséket különböző törésmutatójú anyagokból, üvegből vagy műanyagból készítik. Minden egyes lencsetípusból bizonyos dioptriatartományban raktárra gyártanak. Ezek a tartományok gyártókként, lencsetípusokként eltérőek lehetnek.Igény szerint azonban le tudnak gyártani a raktári értékeket meghaladó dioptriájú lencséket is. Bonyolultabb csiszolású lencséknél -legyen az cilinderes lencse, vagy munkalencse vagy bifokális vagy multifokális lencse - különbözhetnek a raktári lencsék dioptriahatárai.


Természetes, hogy minél bonyolultabb felületi kialakítással rendelkezik egy lencse, annál magasabb lesz az ára.

Az egyes lencséket azonban lehet különböző minőségű felületkezelési módokban rendelni (antireflex réteg, nagyobb karcállóságú felületkeményítéssel, páramenteső, víz- és portaszító felületi bevonattal, színezéssel, fényre besötétedő színezéssel, polárszűrős képességgel stb.) Nem nagyon ismert, de bizonyos esetekben a vevő által kiválasztott keret (damilos keret, fúrt keret) befolyásolhatja a választható lencsetípust.

Más esetekben viszont felírt dioptria erőssége befolyásolhatja a választható szemüvegkeret típust, részben technikai, elkészíthetőségi, részben esztétikai szempontból.

A felsorolt tulajdonságok alapján érthető, miért is terjedelmes az a katalógus, melyből az látszerészek ismertetik illetve kiválasztják a vásárló igényeinek megfelelő szemüveglencsét. A sok-sok különböző paraméter, eltérő árakat jelent, mint ahogy az autók esetében is a különböző méret, motor, felszereltség és egyéb választható opció alapján különbözni fog az ár.Látása a hivatásunk!